02 80 50 380 info@ospo-slb.si

EKO šola

PRAZNIK ZEMLJE NA OŠ POHORSKEGA ODREDA SLOVENSKA BISTRICA

 

16. aprila 2024 smo učenci in delavci OŠ Pohorskega odreda pripravili prireditev ob prazniku Zemlje, ki se je odvijala v Športni dvorani Bistrica. V kratkem kulturnem programu so sodelovali učenci s svojimi literarnimi deli ter s plesom učenci 1. b in 3. b razreda.

Ob tej priložnosti smo predstavili rezultate projektov Podnebni tek in Dan brez zavržene hrane ter obeležili dan Zemlje.

Ob dnevu Zemlje smo spomnili, da je naš planet edinstven in ranljiv ekosistem, ki nam omogoča življenje. Vsak cvet,  vsako drevo,  vsaka žival in vsak človek  smo del tega čudovitega sistema. In vsak od nas ima pomembno vlogo in odgovornost, da skrbi zanj. Imamo samo en planet in zanj moramo začeti skrbeti lepše. To lahko storimo z malimi, a pomembnimi dejanji, kot so ločevanje odpadkov, varčevanje z energijo, podpiranje obnovljivih virov energije, uporaba javnega prometa, pitje vode iz pipe, zmanjševanje porabe plastike in še mnogo več. Vsako dejanje šteje in skupaj lahko naredimo velike spremembe.

PODPIS OBNOVLJENE EKO LISTINE

K podpisu obnovljene Eko listine so pristopili: podžupan Očine Slov. Bistrica g. Modest Motaln, nacionalni koordinator programa Eko šola, g. Gregor Cerar, direktor Javnega ZZŠ Slov. Bistrica, g. Boštanj Fridrih, predstavnik Komunale Slov. Bistrica, g. Modest Motaln, ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Slov. Bistrica, ga. Nadja Stegne, koordinatorici Eko šole Bernarda Skrbiš in Tina Čadež ter predstavnik Šolske skupnosti Rok Knuplež.

Podpisniki se zavezujemo, da se bomo s skupnimi močmi zavzemali za:

  • Ogovoren odnos do narave
  • Čistočo šolskih prostorov in našega okolja
  • Zdravo prehrano in kulturen odnos do hrane
  • Varčevanje z naravnimi dobrinami
  • Ločeno zbiranje odpadkov
  • Prijazne medosebne odnose ter nudenje moči tistim, ki jo potrebujejo
  • Dvig ekološke osveščenosti učencev, delavcev šole, staršev in krajanov.

PODNEBNI TEK

S simboličnim štafetnim tekom smo tudi mi, učenci in učitelji OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, izrazili svoja hotenja in želje pri uresničevanju podnebnih odločitev. Vsaka štafetna palica, ki smo jo izdelali iz naravnih, recikliranih materialov, vsak plakat, vsaka misel, ki smo jo napisali ali izrekli, odraža našo željo za varnejšo in čistejše okolje.

 

PODELITEV NAGRAD IN PRIZNANJ ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023

26. septembra 2023 so bila v Hiši EU v Ljubljani podeljena priznanja in nagrade mentorjem, ki so bili v preteklem šolskem letu v posameznih projektih najboljši in so se izkazali kot vzorniki v programu Eko šola.

Med prejemniki priznanj so bili tudi mentorji naše šole, in sicer za najboljšo kampanjo pri izvedbi Podnebnega teka – Running out of time (Bernarda Skrbiš in Tina Čadež) in za izvedbe projekta Krožnost je naša priložnost (Ines Zorko).

Nagrade in priznanja so izročili podporniki posameznih projektov in mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Eko šola.

Dostopnost