V okviru projekta ˝Hrana ni za tjavendan˝ smo v šoli spremljali in analizirali jedilnike, ravnanje s hrano med obroki in po njej, količino in vrsto zavržene hrane ter njeno nadaljnjo pot. Tako želimo otroke ozavestiti o tem, da hrana ni in ne sme biti odpadek.
Zavržena hrana je posledica kopice dejavnikov, a v prvi vrsti gre za naše odločitve in ravnanja!
Otroci so skupaj s starši zapisali oziroma narisali reciklirani recept družine, s katerim bodo sodelovali na natečaju Reciklirana kuhinja.
Med vsemi zbranimi recikliranimi recepti smo izbrali »žemeljšek« in ga pripravili v gospodinjski učilnici.
Učenci so pri pripravi aktivno sodelovali in predvsem uživali.
Sestavine za pripravo
- 400 g suhih žemelj ali kruha
- 1l mleka
- 3 jajca
- 1 sladka smetana + 150 ml mleka
- 10 žlic sladkorja
- 6 jabolk
- cimet
- rozine
- 2 vanilin sladkorja
- maslo za premaz pekača
Vzgojiteljica Rahela Loncević in učiteljica Mateja Ivič