02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

V petek 17. novembra 2023, smo na Osnovni šoli Pohorskega odreda Slovenska Bistrica in na Podružnični osnovni šoli Zgornja Ložnica izvedli že 13. Tradicionalni slovenski zajtrk.  

Za učence smo pripravili razne poučne vsebine na temo eko kmetijstva, poljedelstva, vrtnarstva in sadjarstva. Na temo zdravega prehranjevanja in pomena prosa smo jim pripravili tudi PPT predstavitev, kjer smo jim predstavili proso, našteli nekaj glavnih dejstev in zanimivosti o prosu in kakšne zdravilne učinke ima na telo. 

Učenci so z veseljem ustvarjali in predstavili čudovite likovne izdelke. 

Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja oziroma Slovenije. K razmisleku o kruhu in spoštovanju kruha ter naših prehranjevalnih navadah spodbujamo učence in odrasle tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« 

 Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je lokalno pridelana hrana kakovostnejša  in bolj sveža od tiste, ki prepotuje na stotine kilometrov. Šola predstavlja okolje, ki lahko izrazito pripomore k razvoju zdravih prehranjevalnih navad in zdravega življenjskega sloga v življenju odraščajočega otroka.  

Znano je, da se prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu, pogosto vzdržujejo do konca življenja. Pomembno je, da otrokom pripravljamo  tradicionalne slovenske jedi tako v šoli kot doma skozi celo leto. Tako bomo skupaj krepili slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjali slikovito krajino in biotsko pestrost ter zidali zdravo prihodnost vseh nas. 

 Viri:  

Dostopnost