02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

V soboto, 25. 11. 2023, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili na ekskurzijo v Zagreb.

Tam smo si ogledali Tehniški muzej Nikole Tesle Zagreb. Odlični vodniki so nam predstavili celoten muzej in tako smo videli vse od transformatorjev, generatorjev, gasilske opreme, parnih strojev in mlinov pa do računskih strojev, raket, letal in avtomobilov. Ogledali smo si tudi manjši rudnik, v katerem je bil prikaz različnih rovov.  

Po končanem ogledu muzeja nas je čakal zelo dobro organiziran sprehod po mestu. Videli smo Umetniški muzej, Narodno gledališče, Vodnjak življenja ter se nato ustavili pri zgornji postaji zagrebške vzpenjače. Tam smo lahko uživali v prečudovitem razgledu na celoten Zagreb. Po počitku smo nadaljevali svojo pot mimo  tržnice do zagrebške katedrale, ki pa je bila zaradi dela na žalost zaprta. Nato smo se sprehodili do Trga bana Josipa Jelačića. Ogledali smo si še Umetniški paviljon ter Trg kralja Tomislava, nato pa nas je avtobus odpeljal do naslednje destinacije. 

Prišli smo v Krapino, dom neandertalcev, kjer stoji njihov muzej. Tam nas je odprtih rok pričakalo prijazno osebje. Prejeli smo avdio vodnik, ki nas je vodil po muzeju. Najprej smo si ogledali krajši film o življenju neandertalcev, nato pa se naučili še nekaj o ustanovitvi muzeja in zgodovini preučevanja neandertalcev ter si na zaslonu ogledali nekaj najdb iz Krapine. Muzej je bil zelo dobro označen, pri vsaki točki so bile letnice, ki so nam povedale, kdaj se je kaj zgodilo, in imel zelo dobro vizualno gradivo. 

Nato smo prišli do mesta z letnico  13 700 000 000 pr. n. št., kjer smo si ogledali prikaz nastanka vesolja. Sprehodili smo se skozi obdobje nastanka Zemlje, Lune ter prišli do obdobja, kjer so se pojavili prvi znaki življenja in s tem molekule DNA. Počasi smo prišli do dinozavrov in opic, tem pa so sledile zgodnje oblike človeka. Videli smo Lucy, prvega avstralopitka, spretne ljudi, pokončne ljudi in nenadoma smo prišli do neandertalcev. Ogledali smo si njihov način življenja, izdelavo orodja, zametke medicine ter prišli do ledene dobe pred 10 000 leti, kjer smo neandertalce zamenjali mi, homo sapiens sapiensi.  

Pred odhodom smo si kupili spominke, se poslovili od prednikov ter se odpravili domov.  
Izlet je bil poučen in bil nam je vsem zelo všeč. Učiteljem se zahvaljujemo za odlično vodenje, razne zanimivosti o Zagrebu, ki smo jih izvedeli, ter super izvedbo izleta, ki nam bo za vedno ostal v spominu. 

 

Naj Strmšek, 8. razred 

Dostopnost