02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

  1. februarja je slovenski kulturni praznik. V spomin na 1849. leta umrlega pesnika dr. Franceta Prešerna, pa ga imenujemo Prešernov dan. France Prešeren je pomembna osebnost ustvarjanja slovenske identitete, je prvi pesnik, ki je slovenščino povzdignil na raven umetniške govorice in se umestil ob bok največjim evropskim romantičnim pesnikom. S svojimi pesmimi je dokazal, da je slovenski jezik čudežen jezik za poezijo.

Na OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica pred Prešernovim dnevom že vrsto let razpisujemo šolski literarni in likovni natečaj za zlate fige, na katerem naši učenci številčno sodelujejo. Letošnja tema je bila »OH TO ODRAŠČANJE«.

Dan pred kulturnim praznikom smo se Prešernu poklonili tudi mi, učenci in ostali delavci šole, ter pripravili pester kulturni program, ki sta ga odlično povezovala Paulina in Naj. K slovenski kulturi so prispevali številni nastopajoči; Gaja nam je zapela himno, učenci 5. c so se predstavili z dramskim besedilom, prisluhnili smo recitalu Jezični dohtar, ki so ga pripravili učenci 4. b, 5. b nam je zapel pesem o ljubezni. S svojo pevsko in plesno točko so nas razveselili naši najmlajši učenci 1. b in 1. c, rumbo sta nam zaplesala Aneta in Žan, Jerneja, Paulina in Naj pa so se predstavili s šestročnim igranjem na klavir. Proslavo so s pesmijo Domovina zaključili združeni pevski zbori. Vsako leto proslavo popestrijo tudi nastopi učencev, ki so zmagali na literarnem natečaju, s svojim avtorskimi deli.

Letošnji nagrajenci literarnega natečaja za zlate fige so: DANA PERHOČ, BOR BEZJAK, MIA BRAČKO, GAJA TIMOŠEK, ŽIVA KOTNIK GUMZEJ, NAJ STRMŠEK, PAULINA POTOČNIK in NELY FIŠER.

Avlo šole krasijo risbe nagrajencev likovnega natečaja za zlate fige. Najboljši likovni umetniki so LIAM ROŽAN MUNDA, NEJA KOREN, MATEJ RAJŠP, JANA POGLŠEK, MANCA MAROVT, TARJA PAPOTNIK SEKOL, JAŠA FURMAN, ALJA POSAVEC in ANNELIE MAJAL. Risbo, ki krasi priznanja za zmagovalce, je narisala KATARINA VIDMAR.

Vsem nagrajencem je priznanja in zlate fige slavnostno podelila ravnateljica ga. Nadja Stegne, učencem spregovorila o pomenu kulturnega praznika in povedala zanimivost o Prešernovem priimku. Ste kdaj pomislili, kaj se skriva v priimku našega največjega pesnika? Beseda prešeren  po SSKJ namreč pomeni zelo sproščen, veselo razpoložen.

Zmagovalcem, nastopajočim in vsem, ki ste kakorkoli prispevali k izvedbi proslave, izrekamo iskrene čestitke. Naj bo danes, jutri, vse dni v letu prešeren dan.

Dostopnost