02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

V sredo, 19. oktobra, smo se učenci Osnovne šole Pohorskega odreda dopoldne množično zbrali na atletskem stadionu v Slovenski Bistrici, da bi se v okviru programa Ekošola pridružili Podnebni štafeti, ki je ta dan prečkala Slovenijo. Učenci od 1. do 9. razreda so izdelali štafete iz eko materialov in s simboličnim tekom predstavnikov vseh razredov izrazili svoja hotenja in želje pri uresničevanju podnebnih odločitev.

Gre za najdaljšo in najbolj množično podnebno iniciativo, 7.767 kilometrov dolgo potovanje podnebne štafete skozi 18 držav na okolju prijazen način, s tekom, kolesarjenjem in jadranjem. Podnebna štafeta se je začela 30. septembra v Glasgowu na Škotskem, zaključila pa se bo 6. novembra v Egiptu, ko se začne Podnebna konferenca COP27. Svet se segreva in podnebne spremembe zahtevajo takojšnje ukrepanje. Ne le zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ampak prilagajanje na več področjih. Za njihovo reševanje potrebujemo napredno razmišljanje in spremembe navad vsakega od nas.

Vse navzoče so ob tem odmevnem dogodku slavnostno nagovorili tudi ravnateljica OŠ Pohorskega odreda Tatjana Pufič, direktor Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica Boštjan Fridrih in župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar, ki je zelo pozitivno pozdravil podnebni tek in povedal, da so podnebne spremembe dejstvo, ki se ga moramo zavedati vsi in vsak po svoje ukrepati.

Dogodek je bil nepozaben, mladi so ponovno dokazali, da se znajo združiti in povezati in da pričakujejo konkretne akcije – od besed k dejanjem tudi od svetovnih voditeljev, ki se odločajo v imenu vseh nas in za nas.

Koordinatorji Ekošole

Dostopnost