02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

V sredo, 7. 2. 2024, smo na OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica počastili osrednji slovenski kulturni in državni praznik, Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja. Letos mineva 175 let od smrti našega največjega pesnika. France Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s pisatelji in pesniki v Evropi v obdobju romantike.  

 

Pripravili smo pester kulturni program, ki sta ga odlično povezovali šestošolki Lana Brdnik in Gaja Timošek. Himno je zapela Paulina Potočnik. Prisluhnili smo Prešernovi pesmi O Vrba v izvedbi učencev ansambelske igre. Ravnateljica Nadja Stegne je zbranim spregovorila o pomenu kulture, kulturnem obnašanju in o pomenu slovenščine. Učenci 1. b so se predstavili s pesmijo Abeceda. Prejemniki zlatih fig na literarnem področju so recitirali svoje avtorske pesmi. Iza Mlakar in Mia Stegne sta zaigrali Bele snežinke. Slavnostno prireditev smo zaključili z ljudskim plesom, petjem in igro folklorne skupine, ki je pripravila splet Brez muzike ne gre. 

 

Na proslavi je ravnateljica Nadja Stegne podelila priznanja in nagrade za najboljše literarne in likovne prispevke na šolskem natečaju za zlate fige. Letošnji je nosil naslov Moj, tvoj, naš materni jezik. Posvetili smo ga jeziku, ki se ga naučimo prvega v krogu svojih domačih in ga govorijo naši starši.  

 

Na literarnem natečaju so učenci razmišljali o svojem odnosu do materinščine. Spesnili so izvrstne pesmi, v katerih so izkazali svojo ljubezen do maternega jezika. Nagrajenci literarnega natečaja so: Taja Keber (3. a), Bor Bezjak (4. c), Elina Mehinbašić (5. c), Vid Zavšek (6. c), Ema Mušič (7. b), Naj Strmšek (8. d) in Gala Aurednik (9. a). 

 

Na likovnem natečaju so učenci ustvarjali portrete živih mojstrov slovenske besedne umetnosti. Narisali so Svetlano Makarovič, Anjo Štefan, Deso Muck, Primoža Suhodolčana, Nežo Maurer, Borisa A. Novaka, Toneta Partljiča … Nagrajenci likovnega natečaja so: Tomaž Prešern (1. c), Jure Krajnc (2. b), Neja Koren (3. a), Pia Strmšek (4. b), Aneta Kavčič Računica (5. c), Manca Marovt (6. d), Tarja Papotnik Sekol (7. c), Anamarija Žlebič (8. b) in Ajda Čadež (9. b). Njihovi likovni izdelki so razstavljeni v avli šole. 

  

Iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za prijetno sodelovanje ter doprinos pri ohranjanju materinščine in slovenske kulture nagrajencem, nastopajočim in vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri izvedbi proslave. 

Dostopnost