02 80 50 380 info@ospo-slb.si

 

18. novembra 2022 v Sloveniji in tudi na naši šoli praznujemo dan slovenske hrane in bomo izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Osrednja tema, ki jo letos izpostavljamo, je mleko in mlečni izdelki. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je: »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Maslo in mleko sta že vsa leta, poleg kruha, medu in jabolk, sestavini zajtrka. Mleko je polnovredno živilo, ki se zelo pogosto znajde na našem jedilniku in prav je tako. Mleko bi naj bilo del pravilne prehrane, ki podpira zdravje. Enako velja za priporočene mlečne izdelke. Mleko je osnovno živilo, ki je hranilno bogato in uravnoteženo živilo. Vsak dan naj se začne z mlekom. Sicer pa mleko ali mlečni izdelek, ki ga dodamo jutranjemu obroku, le tega beljakovinsko obogati, z ostalimi sestavinami pa prinaša ugodni učinek na jutranje miselne procese, izboljša pa tudi naše razpoloženje. Slednje je pomembno predvsem pri učencih, saj jim omogoča boljšo pozornost in lažje sledenje učnemu procesu.

Mleko je tudi zelo bogat vir kalcija v najboljši obliki za presnovo. Absorpcija kalcija je, zaradi prisotnosti vitamina D v mleku bolj učinkovita, kot pri uživanju drugih s kalcijem bogatih živil. Poleg vsega tega pa vsebuje mleko še v maščobi topne vitamine A, D, E in K, betakaroten ter, minerale kot so fosfor, kalij, magnezij, železo, natrij, jod in še nekatere druge snovi. Poleg nekaterih encimov vsebuje tudi nekaj neškodljivih mikroorganizmov, zaradi katerih pa sodi med hitro pokvarljiva živila.

Seveda pa ne smemo pozabiti na pomen lokalno pridelane hrane, domače hrane. Domača hrana je dobra, pot od njive do krožnika je kratka, zaradi česar skrbimo za trajnostno ohranjanje našega okolja.

Vsega tega se zavedamo tudi na OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, zato bodo učenci na Tradicionalni slovenski zajtrk zaužili domači kruh iz krušne peči, ekološko surovo maslo, ekološko mleko, lokalno pridelan cvetlični med in ekološka jabolka.

Več o pomenu zajtrka, ekološke pridelave in lokalne samooskrbe si lahko pogledate na:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/

in

https://www.youtube.com/watch?v=FZy_d5ZtXC8

Dostopnost