Učenci so pri kuharskemu krožku pripravili cesarski praženec (šmorn).
Vsi učenci so jed že poznali, saj so jo doma skupaj s starši že pripravljali.
Cesarski praženec je pripravljen iz preprostih sestavin: moke, jajc, sladkorja in mleka. Učenci so ga pripravili in postregli skupaj z jabolčnim kompotom.
Postrežemo ga lahko kot glavno jed, zajtrk ali sladico.
Ali ste vedeli?
Jed je bila prvič pripravljena za avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. Ena od zgodb govori o cesarju in njegovi ženi Elizabeti. Cesarica Elizabeta, ki je bila obsedena z ohranjanjem minimalnega obsega pasu, je kraljevemu kuharju naročila, naj zanjo pripravlja samo lahke sladice, kar je njenega strogega moža zelo presenetilo in razjezilo. Ko je dobila kuharjevo slaščico, se ji je zdela preveč bogata in je ni hotela pojesti. Ogorčeni Franc Jožef se je pošalil: “Zdaj pa mi dovoli, da vidim, kakšen ‘šmaren’ je skuhal naš kuhar.” Očitno se je z njo strinjal, saj je pojedel svojo in celo ženino porcijo.
Druga priljubljena zgodba pravi, da je bila njegova žena slaba kuharica in ni bila spretna v obračanju palačinke. Odločila se je, da bo izkoristila svoje prednosti in namesto tega palačinke razrezala na koščke. Cesarju jih je redno postregla z marmelado in to je bila njegova najljubša sladica.