V letošnjem šolskem letu sodelujemo na natečaju Reciklirana kuharija, v okviru projekta Eko šola.
Krožek Šolska kuharija smo izvedli v dveh delih.
V prvem delu krožka Šolska kuharija smo zbirali reciklirane recepte za obroke hrane, ki se pripravijo iz ostankov hrane ali manjših količin živil.
Med zbranimi recepti smo izbrali recept za pripravo kruhovih kroglic.
KRUHOVE KROGLICE
Sestavine:
- 500 g starega kruha
- 500 ml mleka
- sol
- poper
- peteršilj
- 2 jajci
- 1 čebula
POSTOPEK:
Na kocke narezan kruh damo v posodo, prelijemo z zavretim mlekom. Solimo, popramo, dodamo sesekljan peteršilj in popraženo čebulo. Premešamo in pustimo, da se kruh napoji. Ko je zmes že malo ohlajena, dodamo jajce in premešamo. Z rokami oblikujemo kroglice, jih skuhamo v slani vodi in popečemo v pečici.
V drugem delu krožka sta nam učenca višje stopnje predstavila recikliran recept za bananin kruh. Ob peki bananinega kruha smo pripravili tudi bananin napitek in jabolčno čežano.
Pri pripravi smo uporabili zrele, mehke banane in zrela jabolka.
BANANIN KRUH
Sestavine:
- 3-4 zrele banane
- 125 g masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 170 g moke
- 2 stepeni jajci
- čajna žlička vanilije v prahu
- zavitek pecilnega praška
- ščepec soli
- čajna žlička cimeta
- pol čajne žličke mletega muškatnega oreščka
POSTOPEK:
Banane zmečkamo in jih prelijemo s stopljenim maslom. Med mešanjem dodamo jajci, sladkor in začimbe. V skledo stresemo pecilni prašek in moko ter dobro premešamo. Maso vlijemo v namaščen pekač.
Pečemo približno 50 minut pri 180 stopinjah.
BANANIN NAPITEK
Sestavine:
- 5 zrelih banan
- 500 ml mleka
- cimet
POSTOPEK:
Banano olupimo in narežemo na drobne koščke, ki jih damo v mešalnik. Dodamo mleko in cimet. Vse sestavine v mešalni posodi dobro zmešamo.
JABOLČNA ČEŽANA
Sestavine:
- jabolka
- maslo
- sladkor
POSTOPEK:
Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na krhlje. Stresemo jih v večjo kozico, posujemo s sladkorjem in prilijemo 1 dl vode. Kozico pokrijemo in jabolka na zmernem ognju počasi dušimo približno 15 minut, da postanejo mehka. Vmes jih večkrat premešamo. Jabolka pretlačimo s kuhalnico in dodamo maslo. Dobro premešamo tako, da se maslo stopi, nato postrežemo.
DOBER TEK
!