OBLETNICA POHORSKEGA BATALJONA

8. januarja mineva 78 let od padca Pohorskega bataljona.
Pohorski bataljon je bil najboljša partizanska enota na Štajerskem, zato so se Nemci odločili, da ga bodo uničili. Bataljon je izvedel številne akcije na območju Pohorja ; požigal planinske koče, od koder bi lahko Nemci napadali partizane, napadel nemško policijsko postajo v Oplotnici in zažgal občinsko poslopje. Nemci so neprestano skušali izslediti bataljon, vendar se jim je ta uspešno izmikal.
21. decembra 1942 se je bataljon utaboril na položni planoti pri Osankarici in si tam uredil zimski tabor. Kmalu so Nemci odkrili tabor in pričeli s pripravami za uničenje bataljona. 8. januarja 1943 je okoli 2000 mož sovražne vojske obkolilo tabor. Okoli 12. ure se je pričel boj, počili so prvi streli. Partizani so se junaško borili dve uri, dokler niso vsi padli, razen enega, ki so ga Nemci ranjenega ujeli. To je bil hudo ranjen Franc Kunaver Sulc. Še istega leta so ga v Ljubnem ob Savinji ustrelili. V poslednjem boju je padlo 69 borcev Pohorskega bataljona. Vse padle borce so Nemci odpeljali v Gradec in jih na tamkajšnjem pokopališču pokopali.
Padec Pohorskega bataljona je močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem. Junaški boj Pohorskega bataljona do zadnjega naboja in zadnje kaplje krvi proti 30 krat močnejšemu sovražniku je postal legendaren. Legenda o Pohorskem bataljonu živi še danes. Med legende spada gotovo Šarh in njegovi trije sinovi, ki so bili še otroci. Posebej so Nemci izpostavili junaštvo Minke Namestnik – Sonje, ki se je z ročno bombo v roki vrgla med Nemce in skupaj z njimi umrla. Vsako leto se ob obletnici padca bataljona zbere veliko častilcev njegovega spomina.
Mogočna drevesa na Treh žebljih in spomenik postavljen pohorskim junakom nam nemo pričajo o grozotah druge svetovne vojne.
1


Pripravila Marija Regoršek
6.1.2021 | Število ogledov: 51


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (8.3.2021)
Zajtrk:
žemljica, suha salama, čaj
Malica:
bio kefir, buhtelj z marmelado, pomaranče
Kosilo:
juha milijon, piščančji paprikaš, peresniki, zeljna solata s korenčkom
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 8.3.2021, 15:55:10
obiskovalec: 2701071
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net