Učenke OŠ Pohorskega odreda so si ogledale performans v živo.

Učenke OŠ Pohorskega odreda so si ogledale performans v živo.

Sliši se skoraj nemogoče, kako spletni in hkrati v živo?!
Z Nikom Škrlcem je tudi to možno.
V ponedeljek, 14. 12. 2020, je bilo spletno druženje z znanim slovenskim igralcem v živo; odvijalo se je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. V prazni, seveda. Od tam se je javljal Nik, ki je učence tretje triade različnih slovenskih šol spraševal o gledališču in jim predstavil posamezne gledališke tehnike in zgodovino gledališča in igre. Na drugi strani, varno za ekranih svojih računalnikov, so bile tudi učenke naše šole, ki jih zanima gledališka umetnost.
Z zanimanjem so poslušale, kaj je monodrama, kako je iz rituala nastalo gledališče in (morda prvič) slišale za katarzo. Dramski trikotnik že poznajo, skupaj z Nikom so svoje znanje le obnovile. No, razen sedmošolk, ki tega pri pouku še niso obravnavale. Od antike je Nik prešel na današnji čas in predvajal tudi odlomke iz njegove predstave Naj gre vse v ?, v kateri razloži, kako si je zapomnil 3141 decimalk tega števila. Gre za eno izmed tehnik zapomnitve, ki jo je učencem v ponedeljek tudi predstavil, imenovana palača spomina. Trenutno Nik obvlada kar 9999 decimalk!
Na koncu je Nik odigral prizorček, ki je nastal kot plod improvizacije na podlagi iztočnic, ki so jih v klepetu zapisali slovenski šolarji, ki imajo res bujno domišljijo in divje ideje.
Nik pa ni pozabil opozoriti tudi na spletni bonton, da ne bi koga preveč zaneslo, saj ne vidi osebe na drugi strani monitorja in se v lažni zasebnosti preveč sprosti s svojimi izjavami.
Druženje z Nikom je minilo kot blisk; dokler se ne bo dalo ponovno sedeti v gledaliških dvoranah, pa je s performansom v živo vseeno pričaral vzdušje resnične predstave, ki poteka, kot je sam poudaril, zmeraj znova zgolj v danem trenutku in neponovljiva.

Vtisi naših učenk:

Po mojem mnenju je tudi to del pouka, le da je zabavneje.
(Žana Živičnjak)

Meni je bil performans zelo zanimiv in zabaven.
(Sara Golob)

Bilo je zanimivo, meni se je zdelo, da so bile tudi zelo pomembne informacije, ki nam lahko pomagajo v življenju, na primer tehnika spominska palača.
(Mija Sagadin Pristovnik)
18.12.2020 | Število ogledov: 66


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (13.5.2021)
Zajtrk:
črni kruh, topljeni sir, sveži korenček, čaj
Malica:
jabolčna blazinica, bio kefir, breskve - šolska shema: jogurt
Kosilo:
juha milijon, svedrčki s paradižnikovo omako, sir, zelena solata s koruzo
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 13.5.2021, 18:30:55
obiskovalec: 2744063
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net