OBLETNICA POHORSKEGA ODREDA

Padec Pohorskega bataljona 8. januarja 1943 je bil velik udarec za razvoj narodno-osvobodilnega gibanja na Šrajerskem.

Franc Rozman Stane je s Koroške na Pohorje poslal majhno skupino partizanov, ki bi postalo jedro nove partizanske enote. Spomladi je na Pohorju že deloval drugi Pohorski bataljon, ki je do začetka novembra prerasel v Pohorski odred.
Nemci so nameravali pokoriti Pohorje z veliko ofenzivo. Za boj s partizani so ustanovili v Mariboru, v Radljah, v Slovenj Gradcu in Slovenskih Konjicah orožniške vode. Na Koroškem in na Pohorju so poleg tega ustanovili dva vermanšaftska bataljona s sedežem v Slovenski Bistrici. Čete obeh bataljonov so delovale v vseh večjih krajih na Pohorju z nalogo zbirati podatke o Pohorskem odredu in prebivalstvu. Na osnovi zbranih podatkov so Nemci ocenili, da je večji del pohorskega prebivalstva naklonjen partizanom.
6. decembra 1943 se je začela na Pohorju že dolgo načrtovana ofenziva imenovana »Snežni metež«. Nemci so v ofenzivo pritegnili vermanšaft, policijo, orožnike in gojence vojaške podoficirske šole v Mariboru in Slovenski Bistrici. Pohorski odred je štel okoli 180 borcev. Partizane je opozoril na nemške načrte partizanski sodelavec Peter Podlesek, ki je bil v nemški orožniški službi. Na njegovo obvestilo se je Pohorski odred umaknil na Janževski vrh in tako preživel nemško ofenzivo »Snežni metež« brez spopada z Nemci. Po končani ofenzivi je štab 4. operativne cone poslal na Pohorje k Pohorskemu odredu borce iz Koroškega bataljona in na obletnico padca Pohorskega bataljona 8. januarja 1944 pri Sv. Primožu ustanovil Zidanškovo brigado.
V spomin na delovanje Pohorskega odreda je bil leta 1967 postavljen spomenik – granitna skala s spominsko ploščo o ustanovitvi Pohorskega odreda 4. novembra 1943 pri Črnih mlakah blizu Rogle. Združili so se borci 2. Pohorskega bataljona in bataljona Šlandrove brigade. Spomenik stoji na jasi na robu gozda, jugovzhodno od doma na Pesku. Je spomenik lokalnega pomena vpisan v register nepremične kulturne dediščine.
Občinski svet občine Slovenska Bistrica je na 16. redni seji, dne 26.11.1996 sprejel odlok o ustanovitvi javnega zavoda OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.
6.11.2020 | Število ogledov: 71


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (13.5.2021)
Zajtrk:
črni kruh, topljeni sir, sveži korenček, čaj
Malica:
jabolčna blazinica, bio kefir, breskve - šolska shema: jogurt
Kosilo:
juha milijon, svedrčki s paradižnikovo omako, sir, zelena solata s koruzo
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 13.5.2021, 16:26:56
obiskovalec: 2743978
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net