TEHNIŠKI DAN DEVETOŠOLCEV

Devetošolci na OŠ Pohorskega odreda smo v okviru tedna otroka v četrtek, 8. 10., in petek, 9. 10. 2020, izvedli tehniški dan z naslovom Arhitekturni izziv.
Pridružili so se nam zunanji izvajalci iz zavoda Simetris, v okviru katerega deluje projekt Modra delavnica s sedežem v Framu. Njihov glavni namen je navdušiti učence za tehniko, tehnologijo, naravoslovje in matematiko, s poudarkom na učenju z delom.
Učenci smo se na tehniškem dnevu srečali s prvimi koraki v arhitekturo. Spoznali smo njene bistvene značilnosti. Med drugim smo ugotovili, da temelji na treh osnovnih temeljih: na trdnosti gradnje, njeni uporabnosti in samem videzu.
Po razdelitvi v skupine smo se pomerili v treh izzivih.
Za začetek so nam zastavili nalogo, da iz treh listov papirja in nekoliko lepilnega traku v omejenem času sestavimo čim višji in stabilen stolp, ki bo zdržal težo kovinske matice. Nalogo smo v veliki večini uspešno opravili, saj so naši stolpi ohranili prvotno obliko.
Sledila je nekoliko zahtevnejša naloga. Iz sedmih listov papirja smo morali sestaviti čim trši most, ki bo zdržal težo različnih predmetov – od kovinskih matic pa vse do 500 g težke plastenke z vodo. Tudi te naloge smo se lotili z veliko zagnanostjo in jo uspešno opravili, nekateri bolje kot drugi.
Kot zadnji večji izziv sta nam g. Danilo in g. Darko iz Modre delavnice zadala nalogo, pri kateri smo morali iz Zoometool-a konstruirati skrinjo.
Zoometool je konstruktorski sistem iz različnih paličic in sponk, ki omogoča praktično neomejene možnosti gradnje različnih modelov mostov, stavb ter drugih modelov iz narave.
Iz njega smo na koncu ustvarili tudi vrtavke in odkrivali, kako njihova zgradba vpliva na dolžino vrtenja.
Učenci smo se v delo zares vživeli, dali najboljše od sebe ter uporabili vso našo domišljijo, kar se je poznalo na odličnih rezultatih našega dela.
Tehniški dan je tako hitro minil, s seboj pa smo odnesli mnoga nova znanja in pomembne izkušnje, ki nam bodo zagotovo koristile na naši bodoči življenjski poti.

Matic Mohorko 9.b, novinarski krožek OŠ Pohorskega odreda
14.10.2020 | Število ogledov: 5


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (28.1.2021)
Zajtrk:
rženi kruh, skutin namaz, sveža paprika, čaj
Malica:
goveja juha, bio štručka, jabolka
Kosilo:
pašta fižol, sadna rezina, kompot
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 28.1.2021, 14:1:3
obiskovalec: 2678671
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net