Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. april je UNESCO razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.
Na ta dan sta leta 1616 umrla velika svetovna književnika, španski pisatelj Miguel de Cervantes Saavedra in angleški dramatik William Shakespeare.
Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic je predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc v svoji poslanici Spomenica ob svetovnem dnevu knjige napisal:
»Ali ste kdaj iz kakšnega romana iztrgali kakšno stran, prečrtali kakšen stavek? Če ste to storili, ste imeli prav. Ni se treba strinjati z vsem, kar piše v knjigi. S tem groznim dejanjem ste samo dokazali, da imate odnos do sveta, ki mu pripadate. In tudi odnos do sveta nekoga drugega – avtorja.
Še enkrat poglejte knjigo, ki ste jo malo popravili, poglejte okoli sebe in prisluhnite. Tišina je dobrodošla, da si rečete, knjiga je kontravirus.
Ali ste opazili, da zato, ker berete romane in poezijo, bolje vidite in bolje slišite? Ali ste opazili, da ste tudi, če dobro pogledate vase ali pa se uzrete v zrcalu, v tem naključnem zrcalu, ki vam ga nastavlja knjiga, drugačni, celo lepši kakor ste za druge?
Te spremembe niso znaki bolezni, niti niso naključje neke narave, to je posledica knjižnega virusa.«
(Odlomek.)
Celotno poslanico si lahko preberete na https://drustvo-dsp.si/poslanica-predsednika-dsp-ob-svetovnem-dnevu-knjige-in-avtorskih-pravic/.

Šolska knjižnica
23.4.2020 | Število ogledov: 3


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (28.10.2020)
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 28.10.2020, 8:47:56
obiskovalec: 2624991
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net