KULTURNI DAN OSMOŠOLCEV

V sredo, 15. 1. 2020, smo si učenci osmih razredov v okviru kulturnega dne ogledali predstavo Planinska roža v SNG Maribor.
Zjutraj smo se najprej udeležili krajšega predavanja o vedenju v gledališču, ki ga je pripravila profesorica glasbe Milena Trojner. Predstavila nam je tudi potek dneva in predstavo, ki si jo bomo ogledali. Po malici sta nas avtobusa odpeljala v Maribor in po krajšem sprehodu po središču mesta smo prispeli v Slovensko narodno gledališče.
Nekaj minut pred 11. uro smo vstopili v veliko dvorano in se posedli na svoje sedeže. Sledil je še dvig zavese in prepustili smo se čarobnosti predstave.
Zgodba Planinska roža pripoveduje o štirih gledališčnikih, ki se po napornem tednu umaknejo v hribe, da bi si nabrali novih moči. Obiščejo planinsko kočo in tam spoznajo prelepo Katrco, ki je v resnici svetovno znana filmska igralka Katja Silvana. Po neuspešnem zapeljevanju se vrnejo v dolino in začnejo pripravljati na premiero nove operne predstave Planinska roža s Katjo Silvano v glavni vlogi. A glej ga zlomka, stvari ne tečejo tako gladko, kot bi si želeli. Katjo sprva zamenjajo za novo služkinjo, ki jo zaprejo v klet, spopasti se morajo z režiserjevo ženo … . Po številnih zapletih se zgodba srečno konča.
V opereti Planinska roža, za katero je glasbo zapisal Radovan Gobec, smo v glavnih vlogah zasledili kar nekaj znanih opernih imen - Valentino Čuden, Marka Škofiča, Martina Sušnika in Jerneja Luketiča. Nastopili so tudi operni zbor SNG Maribor, dijaka baletnega ansambla Konservatorija za glasbo in balet Maribor, za glasbeno spremljavo pa so skrbeli člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor in orkestra Konservatorija za glasbo in balet pod vodstvom dirigenta Slavka Magdiča.
Predstava nas je zelo navdušila in na trenutke tudi nasmejala, zato jo brez zadržkov priporočamo tudi tistim, ki niso najbolj navdušeni nad gledališčem in glasbo.
Učenci 8. razredov smo preživeli zelo poučen in čudovit dan, čemur pričajo tudi naslednje izjave:

»Predstava mi je bila všeč, ker je imela domač pridih, domačnost je namreč predstavi dodala humor in povečala užitek ob gledanju.«
(Jerneja, 8.b)

»Predstava je bila zelo zanimiva zaradi odlične izpeljave in dobrih igralcev.«
(Nina, 8.c)

»Planinska roža me je zelo navdušila. Zdela se mi je zelo zanimiva, smešna in poučna.«
(Eva, 8.a)

Matic Mohorko,
novinarski krožek OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
31.1.2020 | Število ogledov: 12


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (22.10.2020)
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 22.10.2020, 3:16:53
obiskovalec: 2620312
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net