Nastop učencev ob dnevu Rudolfa Maistra

V soboto, 23.11., smo v Sloveniji ponovno obeležili dan Rudolfa Maistra, državnega heroja, brez katerega danes slovenska severna meja ne bi tekla tam, kjer poteka, in Maribor zagotovo ne bi bil slovenski.
Rudolf Maister – Vojanov, rojen 29. marca 1874, ni bil le vojak, pač pa tudi pesnik, slikar in bibliofil, predvsem pa zaveden Slovenec. Po razpadu Habsburške monarhije je 1. novembra 1918 kot major prevzel vojaško oblast v Mariboru, Narodni svet pa ga je povišal v generala. S svojo odločnostjo in prepričljivostjo je uspel zbrati dobro organizirano vojsko in ohranil Spodnjo Štajersko v svojih rokah. Januarja 1919 je uspel s silo preprečiti demonstracije mariborskih Nemcev, udejstvoval pa se tudi v bojih na Koroškem in za nekaj časa prevzel nadzor nad jugoslovanskimi četami v coni A na Koroškem. Oktobra leta 1923 je bil v nepojasnjenih okoliščinah upokojen, čemur so botrovali predvsem srbski častniki. General Rudolf Maister je na poti do naše slovenske države odigral vidno in pomembno vlogo, zato je prav, da se ob obletnici priključitve Štajerske h Kraljevini SHS spomnimo nanj ter obnovimo spomin na njegovo vojaško in politično delovanje.
Državnemu heroju smo se na naši šoli poklonili tudi letos. V petek, 22.11., smo se v vojašnici Vincenca Repnika Slovenska Bistrica generalu Maistru z govorom in recitacijami Maistrovih pesmi poklonili tudi učenci Zala Pokeržnik, Svit Stramšak in Matic Mohorko; 4. šolsko uro pa smo preko šolskega radia izvedli tudi spominsko uro.
IMG 20191122 085143

Matic Mohorko 8.b,
novinarski krožek OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica

2.12.2019 | Število ogledov: 2


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (28.1.2021)
Zajtrk:
rženi kruh, skutin namaz, sveža paprika, čaj
Malica:
goveja juha, bio štručka, jabolka
Kosilo:
pašta fižol, sadna rezina, kompot
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 28.1.2021, 11:37:53
obiskovalec: 2678600
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net