OBLETNICA POHORSKEGA ODREDA, PO KATEREM SE IMENUJE NAŠA ŠOLA

Padec Pohorskega bataljona 8. januarja 1943 je bil velik udarec za razvoj narodnoosvobodilnega gibanja na Štajerskem.
Franc Rozman Stane je s Koroške na Pohorje poslal majhno skupino partizanov, ki bi postala jedro nove partizanske enote. Spomladi istega leta je na Pohorju že deloval drugi Pohorski bataljon, ki je do začetka novembra prerasel v Pohorski odred. Združili so se borci 2. Pohorskega bataljona in bataljona Šlandrove brigade. Pohorski odred je bil ustanovljen 4. novembra 1943 pri Črnih mlakah blizu Rogle. Odred je štel okoli 180 borcev.
Nemci so nameravali pokoriti Pohorje z veliko ofenzivo. Za boj s partizani so v Mariboru, Radljah, Slovenj Gradcu in Slovenskih Konjicah ustanovili orožniške vode. Na Koroškem in na Pohorju so poleg tega ustanovili dva vermanšaftska bataljona s sedežem v Slovenski Bistrici. Čete obeh bataljonov so delovale v vseh večjih krajih na Pohorju z nalogo zbirati podatke o Pohorskem odredu in prebivalstvu. Na osnovi zbranih podatkov so Nemci ocenili, da je večji del pohorskega prebivalstva naklonjen partizanom.
Zato so Nemci 6. decembra 1943 začeli že dolgo načrtovano ofenzivo imenovano »Snežni metež«. Nemci so v ofenzivo pritegnili vermanšaft, policijo, orožnike in gojence vojaške podoficirske šole v Mariboru in Slovenski Bistrici. Partizane je na nemške načrte opozoril partizanski sodelavec Peter Podlesek, ki je bil v nemški orožniški službi. Na njegovo obvestilo se je Pohorski odred umaknil na Janževski vrh in tako preživel ofenzivo »Snežni metež« brez spopada z Nemci. Po končani ofenzivi je štab 4. operativne cone na Pohorje k Pohorskemu odredu poslal borce iz Koroškega bataljona in na obletnico padca Pohorskega bataljona 8. januarja 1944 pri Sv. Primožu ustanovil Zidanškovo brigado.
V spomin na delovanje Pohorskega odreda je bilo leta 1967 postavljeno obeležje – granitna skala s spominsko ploščo o ustanovitvi Pohorskega odreda 4. novembra 1943. Spomenik stoji na jasi ob robu gozda, jugovzhodno od doma na Pesku. Je spomenik lokalnega pomena, vpisan v register nepremične kulturne dediščine.
Naša šola se je preimenovala v OŠ Pohorski odred Slovenska Bistrica 7. januarja 1967, ko je bila svečana otvoritev nove šolske zgradbe.
5.11.2018 | Število ogledov: 8


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (8.12.2019)
e-novice
Želite prejemati objavljene novice in fotografije po emailu?
statistika
danes smo: 8.12.2019, 1:9:54
obiskovalec: 2259517
 
©2012 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net