DEVETOŠOLCI NA OSANKARICI

V četrtek, 13. septembra 2018, smo imeli učenci devetih razredov kulturni dan v spomin Pohorskemu bataljonu.
Odpeljali smo se na Osankarico, kjer nas je pričakalo jutranje sonce.
Dan se je začel z ogledom muzeja ob planinskem domu. Najprej smo podrobno preučili maketo zemljank, v katerih so bivali partizani. Bile so vkopane slab meter globoko v zemljo. Ogled muzeja se je nadaljeval z razstavo, na kateri je bilo predstavljeno delovanje Pohorskega bataljona. Izvedeli smo o njihovih številnih akcijah, v katerih so požigali domačije in hiše, da bi Nemcem preprečili njihovo uporabo. Bili so trn v peti Nemcem, ki jih kljub številnim poskusom in zasledovanjih niso uspeli ujeti. 8. januarja 1944 so Nemci končno našli partizane Pohorskega bataljona. Kar 3000 nemških vojakov je obkolilo 69 partizanov. Okoli polnoči je po gozdovih zadonel prvi strel iz partizanske strani. Partizani so se dve uri in pol hrabro borili, a boj se je končal s smrtjo Šarhovega najmlajšega sina Vančka, ki je z drevesa ustrelil in ubil nemškega stotnika, nato pa tudi on podlegel strelom nemških vojakov. Nemci so padle partizane pokopali na pokopališču v Gradcu, po koncu vojne pa so njihove posmrtne ostanke prekopali v
Ruše. O Pohorskem bataljonu so Nemci pohvalno govorili; spoštovali in cenili so njihov pogum ter domoljubnost.
Bojišče Pohorskega bataljona smo obiskali tudi mi, ogledali smo si spomenike, namenjene vsem 69. hrabrim partizanom. Na spomenikih sta napisani obe imeni partizanov, pravo ter njihovo partizansko ime.
Na bojišču se v ozračju še vedno čuti obup, v katerem so živeli, in pogum, ki je navdihnil mnoge, po katerem se zgledujemo vsi Slovenci in bo za vedno prisoten v naši domovini.
Pomembno je, da se spominjamo pogumnih borcev, ki so dali svoje življenje domovini, da razumemo, kaj so dosegli in cenimo njihovo zapuščino.
IMG 5255IMG 5265 pohorski bataljon

Kaja Vidmar, novinarski krožek
21.9.2018 | Število ogledov: 2


navigacija
domov dodaj med priljubljene nastavi za domačo stran pošlji email
Vreme Podravje
Jedilnik (25.5.2020)
Zajtrk:
koruzni kruh, čokoladni namaz, mleko, sadje
Malica:
črna žemljica, posebna salama, kisle kumarice, čaj
Kosilo:
korenčkova juha, špageti z bolonjsko omako, zelena solata
Projekt pogum
Ostalo
Informacije javnega značaja Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
statistika
danes smo: 25.5.2020, 21:42:43
obiskovalec: 2467840
 
 
©2020 Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, vse pravice pridržane | gostovanje www.slohost.net